Førstegangskjøpere og sekundærboliger

SØAs statistikk om førstegangskjøper og sekundærboliger viser at det har vært en nedgang i sekundærboliger siden slutten av fjoråret. Antall førstegangskjøpere har fortsatt å øke hittil i 2020. En lengre periode med relativt lav boligprisstigning har lagt bedre til rette for førstegangskjøperne, mens det har synes mindre lukrativt å investere i sekundærbolig.

Hvis boligprisveksten vi har sett den siste tiden fortsetter, kan dette komme til å snu. Høy boligprisvekst vil gjøre det vanskeligere for førstegangskjøperne, særlig i Oslo og andre steder der prisnivået allerede er høyt. Og motsatt, vil utsikter til kapitalgevinst gjøre boligmarkedet mer attraktivt for investorer igjen, som kan gi et comeback for sekundærboligkjøp».

Årets andre kvartal er imidlertid svakere enn tilsvarende periode i de foregående årene i Oslo. I Stavanger og særlig Kristiansand, er det derimot sterkere. Dette kan trolig ses i lys av svært høyt prisnivå i Oslo og ditto lavt prisnivå i Kristiansand og Stavanger.

I kommunene rundt Oslo snudde oppgang til nedgang i 2019. Kombinert med den klare økningen i Oslo i 2019 kan dette være et tegn på at førstegangskjøperne «vendte tilbake til Oslo». Denne utviklingen fortsatte inn i første kvartal 2020, men i 2. kvartal er mønsteret mindre klart. Det kan være et første tegn på at førstegangskjøperne igjen kan bli priset ut av Oslo.

SØAs analyse om førstegangskjøpere og sekundærboliger er drøftet i DN, klikk her for å lese hele saken. Rapporten er en oppdatering av den løpende statistikken Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita leverer om førstegangskjøpere og sekundærboliger.

Foto: Darya Tryfanava