Dalende interesse for å kjøpe Obos-bolig

Interessen for å melde forkjøp på Obos-boliger falt bratt sist uke, ifølge Obos-topp Marianne Gjertsen Ebbesen.

Sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnøkonomisk analyse understreker at boligmarkedet er mer robust enn finansmarkedene, fordi boliger primært er til å bo i og for de fleste i liten grad en spekulativ investering.

– En må forvente at aktiviteten går klart ned på kort sikt, både grunnet mobilitetsrestriksjoner og høy usikkerhet med tanke på styrke og varighet. Omsetningen vil trolig falle klart den nærmeste tiden, sier Benedictow.

Men noe aktivitet må man regne med, påpeker han:

– Noen har nettopp kjøpt bolig, sitter med to boliger og må selge innen rimelig tid. Det kan også være andre prekære grunner, som jobbytte, flytting eller lignende. Men mange som ikke må flytte akkurat nå og har mulighet til å utsette bolighandelen vil nok avvente nå, sier Benedictow.

Med lav omsetning vil prisstatistikken i mindre grad reflektere «underliggende» tilbud og etterspørsel, og i større grad preges av boliger som må selges og dermed til lavere pris, påpeker sjeføkonomen.

– Hvis unntakstilstanden vi nå er i blir kortvarig vil markedet kunne komme raskt tilbake, slik vi for eksempel så i kjølvannet av finanskrisen i 2008, sier Benedictow.

Han mener en interessant indikator å følge fremover er om folk i større grad vil selge sin gamle bolig før de kjøper ny, og eventuelt om bankene vil komme til å kreve det for å yte lån.

– Det ville forsterke overskuddstilbudet og øke press på prisene nedover. Det er derfor viktig å opprettholde likviditeten, slik at de som ønsker å kjøpe faktisk får lån, sier Benedictow.

Foto: Unsplash (Steven Lasry)