Andre utgave av norsk økonomi i 2021 publiseres i dag!

«Norsk økonomi – boligmarkedet» er en konjunkturrapport med hovedfokus på det norske boligmarkedet, nasjonalt og regionalt. Norsk- og internasjonal økonomi legger viktige premisser for utviklingen i det norske boligmarkedet. Derfor inneholder rapporten også en konjunkturanalyse og prognoser for norsk økonomi. Rapporten starter med en gjennomgang av det norske boligmarkedet. Vi lager separate boligprisprognoser for alle Norges fylker, samt de seks største byene. Prognoser for norske utlånsrenter, husholdningenes inntekter, befolkningsvekst, boligbygging, konsumprisvekst og kredittvekst danner grunnlaget for de nasjonale og regionale boligprisprognosene.

Som input til analysen av boligmarkedet utarbeider vi en konjunkturanalyse av norsk økonomi. I dette arbeidet benytter vi en makroøkonomisk modell for norsk økonomi, Norwegian Aggregate Model (NAM). Modellen er utviklet av professorene Ragnar Nymoen ved Universitetet i Oslo og Gunnar Bårdsen ved NTNU i Trondheim. Til slutt inneholder rapporten en kort gjennomgang av den økonomiske situasjonen internasjonalt. Kapittelet danner grunnlaget for prognoser for størrelser som er viktige for norsk økonomi, som utviklingen i eksportmarkedene, internasjonale renter, prisveksten i utlandet og oljeprisen.

Økonomien er omsider på vei inn i en ny normal etter at de siste smittevernstiltakene ble opphevet, og de fleste kommuner ikke har noen smittevernstiltak i skrivende stund. Dette ser vi også i markoindikatorene våre. Aktiviteten i norsk økonomi har økt klart siden i vår og arbeidsledigheten har falt. I boligmarkedet har prisveksten avtatt etter en periode der svært lave renter og lettelser i utlånsforskriften bidro til svært høy vekst de fleste steder i landet. Vi ser nå tegn til at boligprisveksten avtar, og venter at den vil gå mot mer normale, moderate nivåer i de fleste områder, slik at boligprisveksten blir rundt 2 prosent i 2024. Ifølge våre prognoser vil boligprisveksten i perioden 2021-2024 være høyest i Oslo og Viken, deretter i Vestfold og Telemark. Sistnevnte har samlet sett høy vekst i prognoseperioden ettersom fylket hittil i år har hatt rekordhøy vekst, og er det fylket i landet som forventes høyest vekst samlet sett i år.

Klikk her for å lese hele rapporten.