Derfor er svenskevarene billigere

Hvorfor er svenskevarene billigere? Norske skatter og avgifter er langt fra hele forklaringen.

Røtnes og SØA har gått nærmere inn på noen utvalgte matvarer for å se hva det egentlig er prisforskjellene på akkurat de utvalgte varene skyldes. Varene som er med i undersøkelsen er utvalgt fordi de representerer en større varegruppe.

- Vi har sett på seks varer hvor det er akkurat samme vare i Norge som i Sverige, fordi vi ikke ville blande «epler og pærer» - slik at det er mulig å identifisere hva som kan være årsak til prisforskjeller, sier Røtnes til Dinside.

Varene de har satt under lupen er Coca-Cola classic, Lion King sjokolade, 1 liter lettmelk, 1 kg kjøttdeig av okse, 1 kg avokado og lime.

Med unntak av avokado og lime, er det høyere utsalgspris på varene i Norge enn i Sverige. For avokado skiller det 10 øre i svensk favør, mens lime er dyrest i Sverige.

- Varene representerte tre forskjellige hovedhypoteser av forskjeller: Hva skyldes avgifter (for eksempel særavgifter), hva skyldes landbrukspolitiske kostnader og hva kan skyldes import.

- Vi ser at de importerte varene ikke er noe dyrere i Norge enn i Sverige. Litt på lime, men for avokado er det omvendt. Så prisene på importvarene er omtrent de samme, uttaler Røtnes.

- Så er det de norskproduserte varene, og da ser vi at det er prisforskjeller både på dem som har høye avgifter, særavgifter, i Norge, som sukkervarer, brus og slikt - og så finner vi det samme på landbruksvarer som bygger på norske landbruksprodukter, men der skyldes det også høyere råvarekostnader, forklarer Røtnes til Dinside.

Han forteller videre at det ikke bare er landbrukskostnadene, men også et ledd av videreforedlingskostnadene, som er høyere i Norge enn i Sverige.

- Og det var litt overraskende for oss, at det var såpass mye vi ikke kunne forklare med råvarekostnader eller avgiftsforskjeller, sier Røtnes.

Han forteller videre at når de begynte å se nærmere på hva dette kunne skyldes, fant de ikke noen annen egentlig årsak enn produktivitetsutviklingen i næringsmiddelindustrien.

- Den er svakere i Norge enn i nabolandet. Det er ikke det at menneskene som jobber der jobber saktere, men næringen har ikke i samme grad klart å ta inn stordriftsfordeler eller andre kostnadsfortrinn som de åpenbart har klart å ta inn i Sverige.

Opptil 60 prosent av prisforskjellen er uforklarlig

Nedenfor kan du se et bilde som forklarer hvor mye av prisforskjellen de ulike årsakene utgjør.

Som du kan se, er det forskjeller på årsakene for de ulike produktene - men Røtnes sammenstiller det slik:

  • Merverdiavgiften: Forklarer 15-27 prosent

  • Særavgifter: Forklarer 28-33 prosent for sukkerholdige varer

  • Pris på råvarer: Høyere råvarepriser på melk og kjøtt – forklarer fra 25 til 50 prosent

  • Uforklart: 25-60 prosent forklares av andre grunner

Røtnes sier til Dinside at den store andelen som er uforklart ikke er så lett å gjøre noe med.

- Du kan ikke politisk vedta å ta bort den, men du kan ta bort en særavgift. Så her må industrien selv jobbe med å øke sin effektivitet hvis de skal holde tritt med nabolandene, sier Røtnes til Dinside.

Her kan du se hvor stor andel av prisforskjellene som skyldes de ulike komponentene. Som diagrammet viser, er råvareprisen en stor årsak til prisforskjellen på kjøttdeig av okse, mens prisforskjellene for lettmelk i stor grad er uforklart.