Regionaløkonomisk analyse av kunst og kultur i Agder

Rapporten er et samarbeidsprosjekt mellom Oxford Research AS og Samfunnsøkonomisk Analyse (SØA) og kartlegger de direkte og indirekte økonomiske virkningen av kunst- og kulturvirksomhetene i Agder. Rapporten ser også særskilt på de to kommunene Kristiansand og Arendal. Klikk her for å lese hele rapporten.

I 2022 bestod kunst- og kulturnæringen i Agder av 5 200 virksomheter med en verdiskaping på 5,4 milliarder kroner og sysselsatte 6 500 årsverk. Kunst- og kulturnæringen inkluderer både næringsvirksomheter og selvstendige musikere og kunstnere, samt deres leverandører. De fleste virksomhetene befinner seg innenfor det vi omtaler som ‘audiovisuell og multimedia’ (musikk, radio, fjernsyn mv.), samt ‘visuell kunst' (fotografi, billedkunst mv.).

Sysselsatte årsverk i kunst- og kulturnæringen i Agder har økt med om lag én prosent per år de siste 15 årene fra 2008 til 2022. Verdiskapingen innenfor de samme næringene er derimot redusert med 0,4 prosent per år i gjennomsnitt som følge av svak produktivitetsvekst.

Kristiansand og Arendal er de to viktigste sentrene for kunst- og kulturaktiviteter i Agder, og representerer størst verdiskaping både direkte og indirekte. Det er en klar sammenheng mellom befolkningstetthet og økonomisk aktivitet i kunst- og kulturnæringen, med høyere verdiskaping og sysselsetting i de mer befolkede områdene. Kommunene Valle, Flekkefjord, Lyngdal har derimot de høyeste andelene av sysselsatte årsverk innenfor kunst- og kulturnæringen. Næringen er slik særlig viktig for de mindre sentrale kommunenes arbeidsmarked og bostedsattraktivitet.

Photo by Martin Sanchez on Unsplash