Antall førstegangskjøpere øker for første gang siden 2021

Antall førstegangskjøpere økte i årets første kvartal, etter å ha falt sammenhengende siden 2021. Det viser ny rapport som SØA har utarbeidet for NEF og Ambita. Oppgangen kom til tross for oppgang i boligprisene på nyåret, og kan trolig ses i sammenheng med høy lønnsvekst, lavere inflasjon og utsikter til lavere renter.

– Forventninger om høy boligprisvekst de nærmeste årene, blant annet som følge av høy befolkningsvekst og lav boligbygging, kan også ha bidratt til en frykt for at «toget går» om man ikke kommer seg raskt inn i boligmarkedet, sier Benedictow. –Hvis det er forventninger om høy prisvekst, kan det virke selvforsterkende. Særlig de som står utenfor boligmarkedet kan fort tenke at det gjelder å komme seg inn mens man kan.

Selv om det kom et oppsving for førstegangskjøpere også i Oslo første kvartal, er nivåene fortsatt lave påpeker Benedictow.

– Men kommunene rundt Oslo har lagt bak seg det sterkeste førstekvartalet førstegangskjøperundersøkelsen har målt siden 2008. Det kan tyde på at flere kjøper mindre sentralt for å komme seg inn på boligmarkedet.

Klikk her for å lese hele artikkelen i DN.