Meny
Tilbake til publikasjoner

Sykefravær i omsorgstjenesten

  • R.20
  • Publisert 2024
  • For Helsedirektoratet

Rapporten inngår som en del av et statistiske underlagsmateriale til Helsedirektoratets årlige rapporter om personell og kompetanse i kommunale helse- og omsorgstjenester. Rapporten inneholder statistikk på sykefravær i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten.

Forfattere: Marthe Norberg-Schulz

Sykefraværet i kommunehelsetjenesten og omsorgstjenesten har økt det siste året. Økningen er imidlertid noe lavere enn økningen i samlet sykefravær (alle næringer og sektorer). Hovedbildet er at økningen i sykefraværet er størst for aldersgruppen 25-39 år, også i omsorgstjenesten. Når vi bare ser på kvinner, er det også i denne aldersgruppen sykefraværet er høyest.

Innad i omsorgstjenesten er sykefraværet høyest i hjemmetjenesten. Hjemmetjenesten har høyest sykefravær, uavhengig av stillingsstørrelse. For de med lavest utdanning er sykefraværet noe høyere for omsorgstjenester i institusjon.

Omsorgstjenesten skiller seg fra de fleste andre tjenesteområder og næringer, ved at sykefraværet er høyere blant de som jobber heltid enn de som jobber deltid. Gjennomsnittlig stillingsstørrelse er relativt lik for sykepleiere og helsefagarbeidere i omsorgstjenesten og sykehustjenester. Omsorgstjenesten skiller seg imidlertid fra sykehustjenester, med færre sykepleiere i forhold til helsefagarbeidere, hjemmehjelper og andre pleiemedarbeidere.

Sykepleiere er den yrkesgruppen med størst forskjell i sykefravær mellom omsorgstjenesten og sykehustjenester.

Hjemmehjelper og andre pleiemedarbeidere har i gjennomsnitt relativt små stillingsstørrelser. Det betyr at det mer sannsynlig at sykepleiere i omsorgstjenesten har ansvar for en større andel ufaglærte i mindre stillinger. Tidligere forskning har vist at dette øker arbeidsbelastningen for sykepleiere, og kan forklare noe hvorfor sykepleiere i omsorgstjenesten har høyere sykefravær enn sykepleiere i sykehustjenester, også når vi sammenlikner like stillingsstørrelser og hvorvidt de jobber turnus eller ikke.

Ansatte i omsorgstjenesten oppgir i større grad at de er psykisk utmattet etter jobb minst én gang i uken, sammenliknet med ansatte ved sykehus, og andelen er høyest for de som jobber i hjemmetjenesten.