Meny
Tilbake til publikasjoner

Studiestøttens kjøpekraft

  • R.10
  • Publisert 2024
  • For Akademikerne

Rapporten sammenlikner utviklingen i studiestøtten siden år 2000, med utviklingen i studentenes levekostnader. Gjennom flere eksempler på boendeformer og studiesteder viser vi at kjøpekraften for studentene har blitt redusert fra 2000 frem til nå.

Forfattere: Karin Ibenholt

Studiestøtten har til formål å skape likere muligheter til å ta utdanning, uavhengig av bakgrunn, samt tilrettelegge for at studenter kan fokusere mer på studier og mindre på jobb i studietiden. I de senere årene har mange studenter opplevd en dårligere økonomi, og undersøkelser av studentenes levevilkår viser at det er mange studenter som sliter med å få endende til å møtes.

På oppdrag for Akademikerne har vi sammenlignet utviklingen i studiestøtten siden år 2000, med utviklingen i studentenes levekostnader. Studiestøtten justeres med utviklingen i KPI, som speiler utgiftene til en gjennomsnittlig nordmann. Studentene har imidlertid en annen sammensetning av sine levekostnader, hvor bl.a. boutgiftene utgjør en vesentlig større andel enn for gjennomsnittet. Boutgiftene har i den aktuelle perioden steget vesentlig mer enn KPI. Målt som andel av utgiftene som dekkes av studiestøtten, har kjøpekraften for studentene blitt redusert fra 2000 frem til nå.

Et alternativ til oppjustering med KPI er å knytte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden. En studiestøtte lik 1,5G ville gitt en økt dekning av de budsjetterte kostnadene, og dekningen hadde vært omtrent den samme i 2023 som i 2002.