Meny
Tilbake til publikasjoner

Samfunnsøkonomisk vurdering av utstyrsutlånsordningene i Oslo

  • R.2
  • Publisert 2024
  • For Oslo kommune

I rapporten gjør vi en samfunnsøkonomisk vurdering av utlånssentraler som låner ut sport- og friluftsutstyr gratis til alle. I vurderingen har vi konstruert et eksempel på en utlånssentral, basert på tilgjengelige data fra et utvalg av sentralene i Oslo, for å beregne netto nytte av ordningen.

Forfattere: Karin Ibenholt Oda Heggedal Longvastøl

Utstyrsutlånssentraler tilbyr gratis lån (eller rimelig leie) av utstyr, ofte sport- og friluftsutstyr. Formålet er å bidra til fysisk aktivitet og inkludering ved at barn i lavinntektsfamilier kan låne utstyr og delta i aktiviteter på lik linje med andre barn, samt å bidra til å redusere forbruk av denne type utstyr. I Oslo finnes det utlånsordninger i samtlige bydeler, og totalt 30 sentraler. Hver enkelt sentral fungerer som en selvstendig driftsenhet, og det er stor variasjon i hvordan de driftes. Noen har faste ansatte i deltidsstillinger, mens andre har ungdommer og/eller frivillige som betjener utstyrssentralen. Det varier også hvilket tilbud de har med tanke på både åpningstider, utsyr, lokasjon og størrelse, og hvordan de finansieres. Sistnevnte kan for eksempel være i form av tilskudd fra Bufdir, fra bydelene/kommunen eller fra ulike typer av private initiativ. Bydelene støtter også noen utlånssentraler indirekte gjennom at ansatte i bydelen bruker tid på forvaltning og drift av sentralene.

Eksempelsentralen i denne analysen har i alt 1 750 brukere pr. år. Hvis denne sentralen bidrar til at 2 personer pr år under en 10-årsperiode (dvs. totalt 20 personer) får en varig økning i sin fysiske aktivitet, vil de samfunnsøkonomiske kostnadene være tilnærmet lik den verdsatte nytten. I tillegg kommer nytteeffekter som sosial inkludering, redusert risiko for utenforskap og positive miljøeffekter som vi ikke har hatt mulighet for å sette en pris på. Samlet betyr det at utlånssentralen mest sannsynlig har en positiv netto nytte.