Meny
Tilbake til publikasjoner

Evaluering av tilskuddsordningen Eksportfremstøt

  • R.38
  • Publisert 2025
  • For Innovasjon Norge

Rapporten presenterer en evaluering av tilskuddsordningen Eksportfremstøt. Eksportfremstøt er en nasjonal, søknadsbasert tilskuddsordning der norske virksomheter kan få dekket deler av kostnadene ved deltakelse på messer i utlandet. Ordningen er en del av regjeringens eksportreform «Hele Norge eksporterer»

Forfattere: Vegard Salte Flatval Marthe Norberg-Schulz

Eksportfremstøt kan innvilge tilskudd på inntil 50 prosent av prosjektkostnadene, med et minimumstilskudd på 20 000 kroner og et maksimum på 70 000 kroner per virksomhet per søknad.

Per desember 2024 har ordningen tildelt 487 tilskudd til 311 mottakere, med en samlet tildeling på rett over 26 millioner kroner. Gjennomsnittlig støtte per tilskudd er om lag 53 800 kroner.

Eksportfremstøt treffer små og mellomstore bedrifter innenfor næringer som industri, IKT, handel samt faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting. De fleste mottakerne driver vareproduksjon, og ordningen bidrar til å redusere informasjonsasymmetri ved å gjøre produkter og tjenester bedre kjent i utenlandske markeder.

Deltakelse på messer gir virksomhetene nye kontakter i sluttmarkedet og blant samarbeidspartnere, samt økt markedsinnsikt og større kjennskap blant potensielle kunder. Søknadsprosessen oppleves som lite krevende, og dialogen med Innovasjon Norge vurderes som nyttig.

Evalueringen av har avdekket enkelte utfordringer. Det anbefales å registrere mer presis informasjon om hvilke messer søkerne planlegger å delta på, og å gjøre denne informasjonen lettere tilgjengelig. Videre bør det vurderes å begrense antall tilskudd en virksomhet kan motta totalt, særlig ved gjentatt deltakelse på samme messe.

For å effektivisere saksbehandlingen foreslås det å vurdere mer objektive seleksjonskriterier basert på søkerens egenskaper og messens relevans. Nytten av forhåndsgodkjenning av messer bør også vurderes. Selv om administrasjonskostnadene per søknad er lave, utgjør de en betydelig andel av de samlede tildelingene. Ytterligere effektivisering bør derfor vurderes, gitt størrelsen på tilskuddene.

Disse tiltakene vil kunne styrke ordningens måloppnåelse og sikre at tilskuddene i størst mulig grad utløser aktiviteter som ellers ikke ville
skjedd.