Rapporten oppsummerer en evaluering Innovasjon Norges eksportprogram Global Gateways. Programmet ble utviklet som følge av Innovasjon Norge sin eksportstrategi fra 2020. Et hovedelement fra eksportstrategien er å spisse innsatsen med et bredt utvalg av virkemidler overfor utvalgte enkeltbedrifter med stort eksportpotensial.
Global Gateways er en av flere ordninger Innovasjon Norge har innført for å fremme norske virksomheter i utlandet, med mål om å bidra til økt eksport. Eksportutviklingsprogrammet ble utviklet som følge av Innovasjon Norge sin eksportstrategi fra 2020. Denne evalueringen vurderer programmets (i) relevans, (ii) måloppnåelse og (iii) effektivitet.
Global Gateways er ment å gi skreddersydd rådgivning og tjenester til bedrifter som skal satse eller satser internasjonalt, basert på bedriftenes behov. Dette kan inkludere tjenester som kapitalstyrking, kompetanseprogrammer, individuell rådgivning, utvikling av vekststrategi, tilgang til nettverk, myndighetskontakt og innsikt i kultur og forretningsforståelse i nye markeder.
Programmet startet med fem kunder i 2020. Per desember 2024 er det 103 aktive bedrifter i programmet. Kundene er hovedsakelig industrivirksomheter samt virksomheter innen teknisk tjenesteyting, IKT og varehandel.
Det er ikke rett fram å si hvilken markedssvikt Global Gateways er ment å korrigere, siden det ikke er snakk om én enkelt tjeneste, men heller kartlegging av behov for og introduksjon til ulike tjenester. Legger vi til grunn at tjenestene Innovasjon Norge tilbyr er relevante for å løse næringslivets utfordringer, er det vår vurdering at Global Gateways bidrag er å sørge for at disse tjenestene er kjent for og tilbys de bedriftene som har størst nytte av dem. Det vil si at Global Gateways skal korrigere for mangelfull informasjon i næringslivet om eksportutløsende virkemidler. Vi har ikke i denne evalueringen vurdert rasjonale for eksportsatsingen i seg selv.
Våre intervjuer indikerer at kundene oppfatter oppfølgingen fra Innovasjon Norge som nyttig. Samtidig er ikke alle klar over at denne oppfølgingen er knyttet til deres deltakelse i Global Gateways-programmet. Mange har mottatt flere eksportrettede tjenester og har utfordringer med å skille disse fra selve oppfølgingen. Videre oppgir flere bedrifter at rådgivningen har bidratt til deres internasjonale satsing, men at de allerede hadde internasjonale kunder før de ble Global Gateways-kunder. Det er derfor utfordrende å si noe om merverdien av å være Global Gateways-kunde.
Samlet er det vårt inntrykk at Global Gateways først og fremst gir Innovasjon Norge et verktøy for hvordan de skal velge ut en gruppe av bedrifter som skal prioriteres. Litt strengere krav til forpliktelse fra kundene kan gjøre det enklere å vurdere hvilke kundeforhold som bør avsluttes. Det vil gi rom for opptak av nye kunder, med et potensielt større behov.